2021. január 16., szombat

Babahaj alapanyagok

 Ahogy az embereknél, úgy a babáknál is a jó megjelenés egyik legalapvetőbb feltétele a szép haj. Ha egy baba régi, használtan kerül hozzánk, akkor nagy az esély, hogy a haja már nem olyan minőségű, mint új korában, rosszabb esetben teljesen összegubancolódott, vagy kihullott.

Alapvetően kétféle módon lehet pótolni az elvesztett hajkoronát: parókával vagy újrafűzéssel. A paróka készítés egy külön műfaj, én itt csak a haj befűzéséhez kipróbált anyagokat szeretném összefoglalni.

Ez elég hosszadalmas eljárás, viszont megéri a fáradságot, mert a végeredmény fésülhető, fazonírozható, ugyanúgy formálható, mint az emberi frizura. Olyan divatbabáknál tudjuk alkalmazni, amelyeknek a feje gumiból vagy puhább, rugalmasabb műanyagból készült (pl. Barbie, Monster High, Bratz, Sindy stb.) Az egyik leggyakoribb módszer a csomózás (tűvel fűzzük a fejbe a vékony, csomózott végű tincseket). A másik egy speciális hajbetűző tűvel történik, ilyenkor a fej belsejében ragasztással rögzíteni kell a tincsek végeit. Én ezt az utóbbi módszert nem szeretem és nem is használom.

És most nézzük az alapanyagokat, amiket kipróbáltam.

Akril- és gyapjúfonal

Előnyei: Szinte bármilyen színben beszerezhető, olcsó. A legtöbb fajtája ruhafestékkel festhető. Könnyen használható.

Hátrányai: Matt, nehéz vele természetes hatást elérni. Nem lehet göndöríteni, formázni. A kész frizurát nem ajánlott mosni, fésülni.

A fonal használatával kapcsolatos tapasztalatokról ezekben a bejegyzésekben olvashattok:

http://dolldorama.blogspot.com/2019/10/babaklinika-flavas-tre.html

http://dolldorama.blogspot.com/2018/11/ujabb-atvaltoztatas.html 

 

Szintetikus paróka és egyéb, üzletben kapható pót-tincsek

Előnyei: Sok helyen kapható, viszonylag olcsó. Rengeteg különféle árnyalatban elérhető. Ránézésre hasonlít az emberi hajra, jól formázható forró vízzel. Könnyű a használata, könnyen megtartja a csomót.

Hátrányai: Nehéz, vastag szálú és túl merev. Nagyobb méretű babáknál jól mutat, 40 cm alatt nem ideális.

Parókából készült áthajazás: http://dolldorama.blogspot.com/2017/04/ryan-atalakulasa.html

 

Saran


Előnyei: Könnyen kezelhető, rugalmas. Sokféle szép színben kapható. A Mattel általában a gyűjtőknek szánt babák gyártásánál használja. Jó az esése, nem merev.

Hátrányai: Lehet göndöríteni, alakítani, de nem tartósan, egy idő után elereszti a formát. A tapintása kicsit zsíros-viaszos, a tincsek könnyen összetapadnak. Nálunk nem árulják, külföldről lehet hozzájutni, így az ára is magasabb. 



Kanekalon

Ez nem azonos az emberi póthajként használatos kanekalonnal, hanem egy kifejezetten babahajnak gyártott finom szálú szintetikus anyag. A legtöbb Barbie hajának ez az alapanyaga.

Előnyei: Puha, selymes tapintású, jó esésű, nem annyira fényes, mint a saran vagy a nylon. Könnyen formázható forró vízzel, jól bírja a hőhatást. Könnyen lehet rá csomót kötni, egyszerűen kezelhető.

Hátrányai: Hazánkban szintén nem lehet beszerezni, külföldről kell rendelni. Nem túl sok színben kapható. Vékony szálú, ezért könnyebben elszakad.


Polyamid

A fehér polyamid, a vörös nylon

Előnyei: Itthon is kapható a Rayher üzleteiben. Hasonló a nylon hajhoz, talán egy picit kevésbé finom tapintású. 

Hátrányai: Sajnos csak fehér és szőke színben árulják, ki tudja, miért. A fehéret viszont lehet festeni ruhafestékkel.

Nylon

Előnyei: Finom szálú, selymes tapintású. Rengeteg különféle színben árulják. Erős, egyszerűen formázható. Ruhafestékkel festhető (legalábbis bizonyos típusai). Fényes, matt, színváltós és sötétben foszforeszkáló változata is létezik.

Hátrányai: Nagyon síkos, ezért a rá kötött csomó könnyen szétbomlik. És sajnos ezt is csak külföldről lehet beszerezni.


Nekem az összes közül a kanekalon és a nylon vált be leginkább, de sokaknak a saran a kedvence.

2 megjegyzés:

  1. Dziękuję za informacje. Są ważne, aby dobrze przeprowadzić reroot :)))
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    VálaszTörlés
  2. Very well presented and described. Thank you.

    VálaszTörlés