2017. április 14., péntek

A 100 éves kislány története

Egyszer régen Budapesten az egyik antik piacon jártam, amikor megláttam ezt a babát. Szegénynek a nap kifakította a haját, ruháját és az arcát. A festék pergett a testén, a gumizása is meglazult, de nem volt törött sehol, minden fogacskája, ujja épségben maradt. A magyaros ruhája fiatalabb lehetett nála, de semmivel sem jobb állapotú. A kirakat sarkába volt száműzve, és nem értette, miért bánnak így vele, miközben a többi antik baba szépen felöltöztetve, masnival a hajában csücsült a polcokon.
Szinte könyörgött, hogy valaki mentse már ki innen, én pedig megsajnáltam.

Így nézett ki, amikor otthon kicsomagoltam az újságpapírból:




Egy óvatos tisztítás után:


Szegénynek a parókája valaha barna lehetett, de beleőszült a hosszú várakozásba.
Gyors beavatkozásként a száján a festés ki lett javítva és új szempillákat kapott, meg egy átmeneti rucit:


A korabeli babák általában pirospozsgás pofival készültek, az ő arcáról viszont teljesen eltűnt az évek alatt a pirosság. Mivel nehezen lehetett volna rekonstruálni, ezért úgy döntöttem, ilyen kis sápatag marad, ebből kifolyólag Hóka Henriette lett a neve.

Henriette további szakértő beavatkozásokat igényelt, így aztán bekerült a Babaklinikára. (Reklám helye - ha Pesten jártok, érdemes betérni ide és körülnézni). Új gumizást és festést kapott a teste, valamint a régi helyett valódi hajból készült új parókája lett. Itt derült ki az is, hogy több mint száz éves!

Ezután az a nagy feladat következett, hogy hozzá illő öltözéket kapjon. Sok idő telt el tervezgetéssel, az anyagok beszerzésével, a megvarrásáról már nem is beszélve. Nemrégen jutottunk el oda, hogy végre elkészült Henriette összes ruházata és magas szárú bőrcipőcskéje. Még egy kalap hiányzik, hogy védje a fejét és a haját, de majd talán arra is sor kerül.




Hóka Henriette adatai:
Született: 1914
Származási helye: Németország, Heubach-Köppelsdorf babagyár
Öntőforma száma: 250
Anyaga: biszkvit porcelán fej, massza testtel és fa végtagokkal
Magassága: 58 cm
Szeme színe: szürke
Haja színe: barna


2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett, engem teljesen elvarázsolt!

    VálaszTörlés
  2. Rá se lehet ismerni . Nagyon megérte az időt és a fáradságot (pénzt ). Nagyon szép lett .

    VálaszTörlés