2019. december 30., hétfő

Babaklinika - Barbie nyak javítás 2.

A Barbie babák egyik legsérülékenyebb pontja a nyakuk. Sajnos az a konstrukció, amit a Mattel (és még sok más gyártó) használ, nagyon gyenge. Sokkal egyszerűbben meg lehetne oldani a nyak és a fej csatlakozását egy gömb alakú ízülettel, amelyen minden irányba tudna forogni a fej, és a nyak sem lenne olyan törékeny (lásd a képen).

90-es évek elejéről származó Barbie klón nyaka

A Mattel babák nyaka üreges, így gyakran előfordul, hogy akár egy kisebb ráncigálás nyomán letörik egy darab belőle, a fejet tartó pecek pedig kiszakad (általában a fej belsejében marad). Leginkább a 80-as, 90-es években készült babáknál fordul elő, de a Skipperek az átlagnál is hajlamosabbak a nyaktörésre.Van olyan Skipperem, amelyiket teljes épségben raktam el a tárolódobozába, és néhány hónappal később, amikor elővettem, már törött volt a nyaka!

Az idei utolsó bejegyzésemben azt mutatom meg, mit lehet kezdeni egy ilyen pácienssel.

A nyakjavítás hozzávalói: plasztikragasztó vagy gél állagú pillanatragasztó, kis műanyag edény (pl. ásványvizes kupak), fogpiszkáló, csiszolópapír, valamint műköröm építő polygél. Az utóbbi két komponensű akril anyag, amit a körmösök használnak.

Én ezeket használom (reklám helye):



A páciensem egy Teen Talk Barbie 1991-ből. A törött nyakat leszámítva hibátlan, még a beszélő szerkezet is működik, ezért nem akartam lecserélni a testét egy másikra.
A műtéthez óvatosan levettem a fejét és egy csipesszel kipiszkáltam belőle a nyaki összekötő elemet.


Ha a letörött műanyag darab megvan, akkor viszonylag egyszerű dolgunk van. Ebben az esetben csak vissza kell tenni a nyakpecket a helyére és beragasztani a letört részt.
Jelen esetben viszont a letört rész hiányzik, úgyhogy a művelet hosszabb és macerásabb.

Először is a nyakpecket vissza kell helyezni, méghozzá óvatosan, nehogy további darabok törjenek le a nyakból.



A pecek viszonylag szorosan illeszkedik a nyakba, pont annyi helye van, hogy el tudjon fordulni. Hogy ez így is maradjon, egy vékony papírlapból kivágok egy megfelelő méretű kis darabot és belülről a nyak belső pereme és a pecek közé helyezem, a kitörött rész átfedésére. Ennek annyi a szerepe, hogy amikor a polygéllel kitöltöm a rést, a gél nem tud befolyni a nyak belsejébe, hiszen ha megkeményedik, akadályozná a pecek mozgását. 


Ezután kikeverek egy adag polygélt az edényben. A folyadékot és a port olyan arányban kell használni, hogy kb. tejföl sűrűségű pépet kapjunk. Tanácsos jól szellőző helyen csinálni, mert a folyadék iszonyatosan büdös! Egyszerre csak nagyon kis mennyiséget érdemes kikeverni a gélből, és gyorsan dolgozni, mert 1-2 perc alatt megszilárdul és akkor már nem lehet használni.

Fogpiszkálóval óvatosan felterítek egy réteget a nyakra.


Ha megszilárdult, felviszek még egy réteget, úgy, hogy kicsit átfedje az ép széleket is, és meglegyen a kellő vastagsága.


Várok kb. egy órát, és aztán a kikeményedett felületet átcsiszolom csiszolópapírral, hogy sima legyen a felülete. Ezután jön a festés. Akrilfestékből kikeverem a megfelelő színt (ami vagy jól sikerül, vagy nem), és több rétegben lefestem. A polygélre szerencsére jól tapad az akrilfesték. Száradás után még többször átlakkozom félfényes lakkal is, mert azt szeretném, ha tartós lenne az eredmény.


A baba feje hajszárítóval felmelegítve eléggé megpuhul ahhoz, hogy kíméletesen vissza tudjuk nyomni a helyére. Ezek után újra tudja majd forgatni jobbra-balra, előre-hátra.


A műtét helye csak akkor látszik egy kicsit, ha hátrahajtja a fejét.


Elég hosszadalmas munka, de ha a baba értékes nekünk, és nem tudunk neki új testet szerezni, akkor megéri a fáradságot.

2 megjegyzés: